Gamla människor

När jag var omkring 20 så flyttade jag till Borgmästargatan på Södermalm. Mamma och pappa hade hjälp mig att få en bostad genom att köpa en etta i ett fyrtiotalshus i en HSB-förening. Så tacksam över det. Jag älskade den där lägenheten men det är en annan historia.

En dag när jag skulle gå hem från Sparlivs (mataffär som fanns då) så såg jag en gammal, gammal farbror som kämpade med två matkassar på övergångsstället utanför affären. Han orkade helt enkelt inte bära sina kassar. Jag gick fram och frågade om jag kunde hjälpa till och bära hem kassarna åt honom. Han blev SÅ GLAD och tog tacksamt emot hjälpen. Det tog forever att ta sig hem. Från affären upp till Skånegatan där han bodde är det en lång backe. Well, vi gick och småpratade och till sist kom vi hem. Han ringde sina barn när han kom hem och berättade vad som hänt och de blev jätteskärrade när de fick höra att jag var inne i hans lägenhet. De trodde väl det värsta om folk! Som tack fick jag en ask After Eight och jag såg honom aldrig igen.

I förrgår hände det igen. På väg hem från vår lokala affär, Fairway, passerade jag en liten, liten tant med två kassar. Hon var så liten att jag nästan inte såg henne först, max 130 cm – en miniatyr. Jag fick förbi henne utan att tänka men nåt måste ha fångat mitt öga för efter 20-30 meter var det som att hjärnan hade registrerat något annat. Jag vände mig om och såg hur hon höll sig i ett räcke för att kunna gå framåt. Kassarna såg så tunga, så tunga ut. Jag vände om, gick tillbaka och frågade om hon behövde hjälp hem. Det gjorde hon. Så jag tog kassarna och mina kassar i ena handen och tanten i den andra och sedan gick vi. Långsamt och med små, små steg i tofflor. Hon var från Thailand ursprungligen och såg ut att vara ca 100 år. Jag fattar inte hur hon skulle tagit sig hem överhuvudtaget utan hjälp. Men hem kom vi. Hon bodde inte långt från oss (36th/1st) och när vi kom in i hennes lobby så tittade doorman:en misstänksamt på mig…vem är du?

Är det verkligen så ovanligt att vi hjälper varandra i dagens samhälle? Har ni någon gång hjälp någon hem? Eller är det bara jag?

4 reaktioner till “Gamla människor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s