Fullt vaccinerade

Vad kan man göra när man är vaccinerad? Här erbjuds ju alla över 12 år gratis vaccin och det i en rasande takt. Alla vi känner är redan fullt vaccinerade (vilket man ju räknas vara 14 dagar efter andra sprutan) men visst träffar man på en och annan som inte vill ta. Senast igår träffade jag en otroligt trevlig kvinna från Kanada som inte tagit vaccinet. Vi sågs i skoaffären men pratade länge med varandra. Jag ångrar faktiskt att jag inte bjöd hem henne på en fika – så trevlig var hon! Hon hade iallafall inte vaccinerat sig. Anledningen hon gav var att hon varit väldigt sjuk i många år och inte vågade mera påfrestningar på kroppen. Sen kan man tycka vad man vill om det….i mina öron låter det irrationellt. Covid-19 är ju fruktansvärt om man har otur.

Hur som helst så säger CDC, Centers for Disease Control and Prevention, att man kan leva som man gjorde innan så fort man är fullt vaccinerad. Du kan vara utan munskydd, behöver inte hålla social distans. Men. Man måste följa federala, lokala, tribala och territoriala lagar och regler samt regler och reglemente satta av lokala företag och arbetsplatser. Så i praktiken kan det betyda lite vad som helst. Så i en affär kan man få gå in utan mask, handla, prova kläder m.m. om man är fullt vaccinerad (det står ofta en skylt innan man går in) men i en annan måste man ha munskydd, hålla distans, sprita händerna innan man går in och alla provrum är stängda. Detta till och med inom samma kedja. Till exempel har H&M olika regler i olika butiker. Så – ja det gäller att alltid ha med sig munskyddet fortfarande…

Men man kan träffa vänner, kramas, äta middag både hemma och ute, dricka en drink i en bar…

New York just nu är underbart att vara i! Utan de miljontals turister som vanligtvis är här varje dag året runt så det nu inga köer, ingen trängsel men ändå ”fullt med folk”.

Jag gick precis in på Snapchat och kollade vad som händer i Meatpacking. Där pågår i helgen en blomsterfestival och så här såg det ut för en timme sedan. Visst, det är en ögonblicksbild men ni förstår…för ett år sedan fanns det inte ens en duva här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s