Washington D.C.

Vad vet ni om Washington och alla monument? Wikipedia har mycket att säga för den vetgirige men jag tänkte highlighta några fakta som man kanske inte tänker på i första hand.

Svårt att fatta att det för några månader sedan var totalt kaos här…
Kallt! Tröja, tröja, snickarbyxor, halsduk, jacka, vantar och mask. Andra gick klädda i t-shirt.?

Att det är huvudstaden det vet ju alla men visste ni också att Washington ligger i den subtropiska zonen på samma breddgrad, 38:e breddgraden, som är på samma nivå som Palermo, Italien och gränsen mellan Nord- och Sydkorea. Här betyder det kalla vintrar och heta, fuktiga somrar.

Koreakriget har för övrigt ett starkt minnesmonument här. Om det är något amerikaner kan göra – så är det minnesmonument…

…och den här staden kryllar av monument! I princip alla på en promenads avstånd.

Washington monument. En 170 meter hög obelisk som ligger i mitten av Kapitolium och Lincoln Memorial.
Stor och liten…eller liten och stor?

Staden Washington var från början ett träskområde som man var tvungen att dränera för att kunna bygga på. Trump använde uttrycket ”drain the swamp” när han i dubbel bemärkelse talade om just detta område. Han menade ju också att rensa ut, i hans tycke, ”värdelösa politiker”.

Abraham Lincoln är mäktig där han sitter i sin tron men visste ni att han var 195 cm lång och hade Marfan’s Syndrom? Han dog vid 56 års ålder vilket får mig att fundera på hur gammal han var vid tillfället han porträtteras här i tronen. Som mig?

Såklart ligger allt placerat så ljuset kan skapa magi.
Historielektion.
Vietnam Wall.

Vietnamkrigets fallna soldater, drygt 50.000 namn, finns inristade på den här väggen. Tänk att vi just såg det här namnet! Utanför monumentet finns det glasboxar med kataloger där man kan slå upp sin anhöriges namn för att sedan hitta namnet på väggen.

Det sägs att Donald Trump undvek att kallas in till kriget på grund av hälsporre. I mina öron låter det troligt. Minus hälsporren då.

I kriget använde amerikanerna sig av en avancerad teknologisk utrustning, s.k. people sniffers. De hade svårigheter att hitta Nordvietnamesiska trupper längs Ho Chi Min-leden och använde sig av känsliga sensorer som plockade upp dofter av urin och svett från människor. Operationen kallades “Operation Snoopy” och var inte särskilt lyckad då den såklart även plockade upp dessa dofter från civila och boskap.

Vi fick en fin kväll i Washington som avslutades med Etiopisk mat. Här i DC finns världens bästa etiopiska kök. Och då är även Etiopien inräknat. Vi åt klassiska Tibbis med injera. Här är slutet på tabberaset.

Morgonen började så här. Kl 05.00 tyckte Ella det var dags att kliva upp. Jag var inte lika peppad. Nu drar vi vidare mot Savannah. Hoppas ni njuter av fint påskväder och karameller!!

3 reaktioner till “Washington D.C.

  1. Fina foton! Har varit i Washington två gånger och det har varit kallt båda gångerna burr… förra gången på höstlovet för 2,5år sedan på vägen till Savannah! Nu blir jag riktigt avis alltså – så himla mysigt att stanna till i Savannah – där har vi många härliga minnen.
    Själva har vi en härlig (solig och kall) långhelg på landet. Inte fel det heller i och för sig… men just nu kunde jag tänka mig Savannahs sköna värme så här års. Njut för mig också!

    Gillad av 1 person

  2. Kul att du fortfarande bloggar, Lotta! Och kul att få se hur det ser ut på andra ställen i landet också! 🙂 Intressanta bilder och fakta.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s