Vad väntar när vi kommer tillbaka?

Fick en fråga om vad som väntar oss när vi kommer tillbaka. Ja…det är inte helt lätt att tolka alla regler men jag ska försöka sammanfatta lite av vad jag vet. Såklart så gäller munskydd fortfarande för oss som för alla andra. Så fort vi lämnar hemmet är det munskydd som gäller. Vi kommer vara i karantän i 2 veckor. Under den tiden ska vi inte dela sovrum och badrum med andra familjemedlemmar och om vi eller de får symptom så måste alla stanna hemma. Vi får gå ut och handla och jag hoppas också att jag kan gå ut och träna(blink blink träningskläder hela dagen, host host!!).

För att Nelle sedan ska kunna börja skolan igen krävs ett negativt Covidsalivtest. Varje morgon så kommer ett mail från skolan där vi ska deklarera (bedyra!) att barnen är friska, fria från feber eller andra Covid-symtom. När det är gjort mailar man tillbaka och får en QR-kod som barnen ska uppvisa för att komma in i skolan. Tror de tempar också, kanske inte alla varje dag men det sker säkert kontroller. Iallafall har de sagt så. Lågstadiet har en ingång till skolan, mellanstadiet en annan och högstadiet en. I skolan är det typ ”snitslad bana” där respektive årskurs får röra sig i skolan. Jag föreställer mig ungefär som på sjukhus: ”följ den gröna linjen”. Barnen sitter en och en vid varje bord och har munskydd hela dagen. Endast hälften av eleverna är i skolan samtidigt så man går varannan dag i skolan och varannan dag sker undervisningen via internet i hemmet. Lunchen får man äta med en kompis vid sitt bord. Man får inte ”hänga”, sporta eller göra nåt av det som om är kul i skolan. Men hellre det än b a r a v a r a hemma.

Nu har vi packat ihop och är redo att åka hem. De senaste kvällarna här i Stockholm har varit helt underbara, kyliga men titta så vackert.

Det har varit fint att bo här de här drygt två månaderna. Har fått en ny syn på Östermalm och framförallt Gärdet och Djurgården. Det är så himla vackert. Lugnt. Fint. Men härom dagen hände nåt som fick mig att må illa. Jag var på svenskt tenn som jag berättade om tidigare och där småpratade jag med butiksbiträdet som själv verkade vara bosatt på Östermalm. Vi pratade om New York och Corona, förfasade oss över den nya spridningen i världen. Hon hade hus i Spanien och hade såklart inte kunna åka dit på länge. Sedan sa hon som i förbifarten att hon varit på Södermalm häromdagen och ”där skulle du se, ingen, precis ingen hade respekt för covid, det var folk överallt som trängdes”. Hon beskrev folket där ungefär som råttor som krälade runt och inte visste bättre. I den där meningen låg en sån negativ värdering. Jag borde såklart ha sagt nåt men jag kände att det inte skulle spela någon roll. Tänker man verkligen så om oss från söder? Tur jag bor där i så fall.

Hej då Astrid!

2 reaktioner till “Vad väntar när vi kommer tillbaka?

  1. Det är så mycket man borde sagt själv men aldrig gjorde, för jag har alltid hatat konfrontationer och konflikter. Men jag brukar tänka i såna där lägen att man väl aldrig mer kommer möta den personen i vilket fall. Och de skulle ändå inte byta åsikt eller bli en bättre person. Bara bli arga för att man sa ifrån. Fördomar och okunnighet finns överallt.

    Jag bor i Bromma och har upplevt många såna där attityder här med. Jag brukar bara undvika dem.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s