Min kokbok

Jag har en gammal anteckningsbok som jag samlat mina recept i ända sedan jag var i 20-årsåldern. Den är misshandlad så till den milda grad, lagad med silvertejp, men innehåller alla de där recepten som man fått av andra som man återkommer till om och om igen. Sånt jag lagat genom åren och som blivit familjens trygga favoriter.

Nelle gjorde ett nytt omslag till boken för några år sedan men nu så håller det också på att bli utslitet. Båda barnen har lagt in ett önskemål om att få ärva kokboken när jag trillar av pinn, och det har faktiskt gett upphov till många bråk dem emellan. Båda tycker att just de har rätt till boken. Edward tycker att han ska ha den för att han är äldst och inte kan laga mat. Nelle för att hon använt den mest genom åren och faktiskt behöver den för att fortsätta laga familjens favoriter. Voj, voj – kanske får ta med mig den ner i graven?

Eftersom den varit med så länge är den också som en slags dagbok med minnen.

Margaretas ”Sting” kommer från min vän Åsas mamma som lagade denna rätt i slutet på 1980-talet. Den här rätten är samtida med Flygande Jakob, kassler med ananas och annan mat med frukt som var populärt, och exotiskt, då. När jag och Åsa var unga och hade varit ute på nån dans brukade vi efteråt på natten sitta i Margaretas kök och äta Sting kallt på limpmackor. Prata, skratta och skvallra om allt som hänt under kvällen. Åsa finns tyvärr inte kvar hos oss längre, hon gick bort i cancer alldeles för tidigt. Men. När jag lagar det här receptet kommer alla fina minnen tillbaka. Jag brukar ”brassa på” med extra svartpeppar så det blir riktgt starkt och hett.

Laxbakelser.

Laxbakelser har jag och Richard lagat i stugan på påsken så länge jag kan komma ihåg. Första gången var tillsammans med Richards föräldrar och det var då (2002?) vi lärde oss att man inte behöver en hel bakelse per person, de är väldigt mäktiga.

Thailändsk glasnudelsallad är en STORFAVORIT i vår familj! Det här receptet har vi lagat hundratals (?) gånger och fått dela med oss av till många. Det kommer från en thailändsk vän som vi lärde känna under tiden vi bodde i Pakistan. Vi åt denna hemlagad hos henne för första gången i New Dehli och fattade att man faktiskt kan laga goda thailändska sallader själv. Receptet håller än om ni vill prova.

Lite oklart vad detta recept egentligen är…men gulligt är det!

Sen allt gulligt som kommit in under årens lopp…

Från en av mina många (hahahahaha!!) ensamresor. Var borta en helg i november 2014 (i Tampa hos en vän) och hittar fortfarande lappar från barnen…
Recept från Ica reklamblad från 2013.
Dagens sallad till dumplings.

Och vissa rätter sitter i ryggmärgen och har blivit en del av vardagen. Den här salladen stod på bordet idag. Igen.

Istoppade urklipp, handskrivna lappar, Coopreklam.

Det här har jag lovat Nelle att vi ska laga snart. Den här kycklingen med gnocchi är en av hennes favoriter.

Tror för övrigt aldrig jag lagat så mycket mat som nu i coronatider. Vi går ju ingenstans.

10 reaktioner till “Min kokbok

 1. De får ha delad vårdnad om boken…;)

  Är ni en svensk familj som först bodde i Sverige, så att ni alla talar svenska? Eller är din man därifrån så att han och barnen bara talar engelska?

  Gilla

  1. Vi är en svensk familj som bott utomlands i perioder. Alla pratar svenska men barnen har haft (nästan) hela sin skolgång i internationell miljö, IB. Skulle säga att de är tvåspråkiga. Sen läser de ju franska och spanska också… Min man har amerikansk pappa som växt upp i Sverige. Därav efternamnet.

   Blir nyfiken på vem du är J? 😌

   Gilla

 2. En svensk kille från Stockholm som alltid har varit fascinerad av New York, men som har rest betydligt mindre än jag skulle velat i mitt liv. Det är väl egentligen så enkelt det kan sägas. 🙂 Mest p.g.a. att jag inte gillar att flyga. Det har alltid varit pappas favoritstad, han har varit där 12 gånger och hans mål har alltid varit att få visa mig den. Känns tyvärr väldigt avlägset nu som allt blivit i världen och han är i väldigt dåligt skick nu också, nya kriser hela tiden…Jag hade precis tänkt åka till Paris i sommar, som är mammas favoritstad och det har alltid varit min dröm att få uppleva den med henne. Helst med både mina föräldrar. Och dit är det ju kortare flygtid. Nu är det förstås uteslutet denna sommar, då bägge tillhör riskgrupper.

  Min bästa resa var nog London 2012, den stan fick jag verkligen se och uppleva i alla fall. 🙂

  Gilla

 3. Åh, receptet till glasnudelsalladen. Tackar tackar. Svinbra instruktioner. Bör även jag klara. I dessa karantäntider kan man nästan tänka sig uppdra åt barnen att samsas om att renskriva/fota av bladen och digitalisera bibban. Aka båda får nya orginalet.

  Gilla

 4. Pratade med farsan i telefon nyss (det är gryning här), som sa igen att hans livsmål alltid varit att få visa mig New York. Jag nämnde din blogg och han tyckte det lät häftigt. 🙂 Jag såg även Flykten från New York en kväll. (Tips! 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s