Tjaaaa jag vet inte?

Bostadsmarknaden här är helt annorlunda än hemma i Sverige. Här är det inte svårt alls att få ett förstahandskontrakt bara man kan betala. Det finns olika vägar att leta. Street Easy som är som Blocket bostad eller Hemnet. Eller så har man en ”Broker” som hjälper en att leta mot en avgift (då kan det både vara hyresrätt eller en bostadsrätt i andra hand) eller så kan man promenera in till husets Leasing Office och fråga om det finns nåt ledigt och gå på visning direkt. Så hittade vi vår lägenhet!

Vårt hus är ett så kallat No fee Rental Building där man själv skriver ett förstahandskontrakt på en lägenhet med en fastställd hyra. Hyran höjs sedan ca 2-4%/år vilket man får räkna med i princip var man än bor. Man får årligen förhandla med hyresvärden bäst man kan. Vi hittade vår bostad själva genom att först kolla nätet i området vi ville bo och sedan ringa leasing och gå på visningar. Till saken hör också att vi får hjälp med hyran genom Richards jobb…annars hade vi inte kunnat bo här. Det är OTROLIGT dyrt.

Det finns också Affordable Housing inne på Manhattan. Projects, med lägre standard och lägre hyror som tilldelas personer med låg inkomst. Man måste alltså bevisa att man har en låg inkomst för att få bo där. Jag gick förbi ett sånt område härom veckan på LES (Lower East Side) och där håller man fortfarande på med renoveringar från Hurricane Sandy…då förstår ni nivån.

Sen finns det tydligen också det här:

Ett lotteri! Attraktiva bostäder/adresser där du med låg inkomst kan vinna en bostad och få bo tillsammans med de som har högre inkomst (ofta bättre skolor i de områdena) men betala en reducerad hyra. Allt på grund av tur! Lite konstigt är det allt.

Man kan ju också undra över ”låg årsinkomst” när den ligger på 850.000-1,9 miljoner. Men men….det är Manhattan i ett nötskal. Ett äpple kostar 15:- i Äpplet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s