Stenåldern är tillbaka!

Jag har börjat äta stenålderskost. Paleo. Redan i våras/somras när min hälsa sviktade litet (eller rejält om jag ska vara ärlig) av endometrios eller ”vad det nu är jag har i magen/livmodern/buken” så började jag läsa om kostens betydelse för hälsan och då mera specifikt såklart när det gällde endometrios, autoimmunproblem och inflammatoriska sjukdomstillstånd. Sedan i somras har jag nästan helt uteslutit vete och det märktes en skillnad så jag ville testa vad ”hard core” paleo kost skulle göra. Sen är jag ju sedan många, många år en socker-junkie så jag tänkte väl att det också skulle vara bra att få under kontroll. Så för en vecka sedan startade jag strikt paleo. Inga spannmål, mjölkprodukter, socker, baljväxter, alkohol eller sojaprodukter. Givetvis inga halvfabrikat eller annan behandlad mat (vad heter det på svenska, ”processed food”?). Kaffe ska egentligen också uteslutas men där drog jag min gräns och fuskar varje morgon. Jag ska testa i 6 veckor och sedan utvärdera. Det som är ”svårast” är nog mjölkprodukterna. Smör, grädde, ost, créme fraiche… Att vara helt sockerfri känns FANTASTISKT och det ska bli spännande och se hur det är efter 6 veckor. Vad vill man egentligen ha? Stoppa i sin kropp? 
I mesta möjliga mån äter jag ekologiskt men ibland går det ju inte och då krånglar jag inte över det. En icke-ekologisk avocado kommer förhoppningsvis inte ta kål på mig. Iallafall inte nu.
Familjen får också en skopa paleo och tycker hittills det är jättegott. Jag ger inte allt till dem och serverar pasta, ris och potatis som tillbehör. Utöver kött och grönsaker som ju är basen i stenålderskosten.
Idag bakade jag brödet ni ser ovan och det är bara nötter, frön, ägg, olja och salt. Inte är det ett stenugnsbakat surdegsbröd men det är gott. Jättegott faktiskt om man varit utan bröd länge. Jag lagade också dessa små rackare till kvällsfikat igår och till och med barnen trodde de var ”riktiga”. DET är ett bra betyg!

2 reaktioner till “Stenåldern är tillbaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s