FBI på riktigt

Jag var och åt brunch med min väninna N idag. Egentligen skulle det vara frukost men det drar alltid ut på tiden så mycket så det övergår till lunch. Vi var på ett litet franskt hak i närheten av skolan och där berättade hon den mest häpnadsväckande historia. Jag måste ta det från början.

När monsterstormen Sandy slog till här i slutet av oktober så blev min väns lägenhet i Chelsea helt förstörd. De blev inte översvämmade men fastigheten förstördes i elsystem m.m. såpass att lägenheten blev obeboelig utan vatten, gas och el. De bodde på hotell i nästan en månad innan de bestämde sig för att säga upp kontraktet och flytta då utsikterna för att lägenheten skulle gå att bo i i närtid såg obefintliga ut. De flyttade då till en ny etagelägenhet på Lexington Avenue. I den fastigheten finns bara tre ”units” (lägenheter) en etage på våningsplan 2-3, en på våning 4-5, där min vän bor, och en stor på våning 6-8. Hissen går direkt in i lägenheten så det finns ingen trappuppgång, bara en brandtrappa ut om hissen inte fungerar. Redan från början tyckte min vän att det var mycket ”spring” i lägenheten på övre planen. Mestadels män. Välklädda, inte störande, men ibland hade de fester där med hög musik in på småtimmarna. De fick genom lite luskande fram att det var en pokerhöjdare som drev en exklusiv pokerklubb i lägenheten.

Lägenheten på nedre planet hyrdes på papperet av tre unga tjejer och min vän räknade snabbt ut att det vara knappast de som stod för hyreskostnaden eller bodde där. De var bara någon slags täckmantel och den riktiga hyresgästen var pokermannen i topplägenheten.

Sedan började det hända mystiska saker utanför huset. I flera veckor såg min vän en ”hemlös” man sitta på gatan utanför huset och spana intensivt mot fastigheten.
Hon sa till sin man att ”det känns som han bevakar oss”. En hemlös man är sällan intresserad av arkitektur i den omfattningen.

Sen för en vecka sedan, klockan 06:00 på morgonen slog de till. En FBI-raid som på film med massor av gubbar i FBI-jackor, dragna vapen som tog över fastigheten. Hissen, säkrade alla utgångar och till sist fördes en man ut i handbojor. Pengatvätt, illegal spelklubb, konstbedrägerier, koppling till ryska maffian – take a pick! De slog till på flera ställen samtidigt och det här har jag kunnat googla mig till.

http://www.hotelchatter.com/story/2013/4/17/65852/7912/hotels/Carlyle_Hotel_Tenant_Gets_Raided_By_FBI_

http://gawker.com/5994839/high+stakes-gambling-ring-busted-as-fbi-raids-art-gallery-in-manhattan

http://www.destroyzionism.com/2013/04/22/fbi-raids-helly-nahmad-gallery-over-ties-to-billionaires-poker-club-with-mob-links/

Mitt i allt detta fanns min väns två pojkar, jämnåriga med Edward och Nelle. De tittade ut kort och återvände till sitt morgonspelande på iPad. Sen tog de brandtrappan ut på vägen till skolan den morgonen, morsade på FBI-agenterna och för barnen verkade det bara vara ännu en dag i New York City.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s